Chorzowskie Dni Trzeźwości oraz 40-lecie Stowarzyszenia Trzeźwościowego FENIKS

Pod Honorowym Patronatem Prezydenta Chorzowa Andrzeja Kotali w dniach od 16 do 18 listopada 2017 odbyły się Chorzowskie Dni Trzeźwości. Organizatorem imprezy było Chorzowskie Stowarzyszenie Trzeźwościowe FENIKS, które w tym roku obchodzi jubileusz 40-lecia swej działalności. W trakcie Chorzowskich Dni Trzeźwości miały miejsce między innymi darmowe wykłady i konsultacje psychologiczne, projekcje filmów, dyskusje i seminaria o tematyce związanej z rozwiązywaniem problemów alkoholowych na terenie Chorzowa. Skorzystało z nich ponad 80 mieszkańców naszego miasta. W obchodach 40-lecia udział wzięła pani Dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Danuta Szary oraz przedstawiciele samorządu, chorzowskich organizacji pozarządowych, mieszkańcy Chorzowa, przedstawiciele organizacji i stowarzyszeń abstynenckich regionu śląskiego oraz przede wszystkim członkowie Stowarzyszenia Feniks. Ogółem w uroczystości, która miała miejsce w Miejskim Domu Kultury „Batory” wzięło udział blisko 200 osób, a zabawa na trzeźwo trwała prawie do drugiej w nocy.