INTEGRACJA I WYPOCZYNEK

Dbanie o swoje dobre samopoczucie, zdrowie fizyczne i psychiczne jest niezwykle ważne zarówno w utrzymaniu trzeźwości, jak i w przeciwdziałaniu patologicznej zależności. Dlatego w Ośrodku Przeciwdziałania Uzależnieniom oraz Dysfunkcjom Społecznym Stowarzyszenia Feniks ogromny nacisk kładziony jest na zapewnienie naszym klientom atrakcyjnych form spędzania wolnego czasu.

SPOTKANIA INTEGRACYJNE

Odbywają w dni robocze od 16.00 do 21.00. W trakcie spotkań można porozmawiać, pograć w tenisa stołowego, napić się dobrej kawy, zjeść kiełbaskę z grilla. Od czasu do czasu z okazji rocznic abstynenckich lub innych okazji (np. andrzejki, karnawał, Sylwestra, Dzień Kobiet) organizowane są potańcówki i zabawy na trzeźwo.

WYJAZDY INTEGRACYJNE

Są to organizowane przez nas wycieczki, rajdy, turnusy rehabilitacyjne w atrakcyjnych miejscowościach turystycznych w Polsce. Czasami mają one charakter czysto wypoczynkowy i integracyjny, częściej połączone są z jakąś formą edukacji lub rozwoju osobistego. Zwykle organizujemy dwa lub trzy takie wyjazdy w roku.

RAJDY I ZLOTY ABSTYNENCKIE

Każdego roku wyjeżdżamy wspólnie na kilka rajdów i zlotów abstynenckich. Należą do nich: Ogólnopolskie Spotkania Środowisk Trzeźwościowych w Licheniu, Pieszy Rajd Szlakiem Wiercicy w Złotym Potoku, Ogólnopolski Zlot Rodzin Abstynenckich TATRY w Małym Cichym, Ogólnopolski Przegląd Abstynenckiej Twórczości Artystycznej ZAMCZYSKO, Zlot Rodzin Abstynenckich w Leśniowie. Jest to okazja do integracji środowisk trzeźwościowych, wspólnej zabawy i zwiedzania przepięknych okolic.

GRUPY ZAINTERESOWAŃ

W Przeciwdziałania Uzależnieniom oraz Dysfunkcjom Społecznym Stowarzyszenia FENIKS działają:

• Grupa REMIK. Spotyka się ona na rozgrywkach dwa razy w miesiącu. Turniej trwa przez cały rok. Raz w roku odbywa się wręczenie pucharu zwycięzcom.
  • Mistrzowie ping-ponga. Grupa prowadzi rozgrywki w ping-ponga. Do zabawy zaproszeni są wszyscy członkowie i sympatycy ChST Feniks niezależnie od wieku i umiejętności gry.
  • zespół instrumentalno-wokalny AWARIA. Próby odbywają się raz  w tygodniu w soboty. Zespół gra na imprezach wewnętrznych oraz zewnętrznych.

SZKOLENIA

Osoby zainteresowane pomaganiem innym mogą brać udział w szkoleniach i kursach przygotowujących do pracy w stowarzyszeniach trzeźwościowych. Dotyczą one między innymi działalności stowarzyszeń, problemów uzależnienia oraz pracy z osobami poszukującymi pomocy.

Zapraszamy wszystkich, którzy chcą spędzić twórczo swój czas oraz pomóc sobie i innym z uśmiechem trwać w trzeźwości.

Aby się do nas przyłączyć po prostu przyjdź. Jesteśmy codziennie w dni robocze od 16.00 do 21.00.

Możesz wcześniej zadzwonić:

tel. kom. 515 77 67 63 (w dni robocze)